Vaikka erilaisten liiketilojen sisustuksen suunnittelun on tärkeää olla toimiva yrityksen menestyksen kannalta ja toimiva työntekijöiden osalta, on myös tärkeää kiinnittää huomio seikkaan, joka ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen sisustusta suunniteltaessa tai sitä toteutettaessa. Jotta sisustuksen suunnittelun jälkeen yrityksen arjessa työtilat pysyvät hyvässä kunnossa ja puhtaana, on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että toimisto, myymälä, ravintola tai mikä tahansa liiketilan on kätevä ja mahdollisimman helppo siivota ja pitää puhtaana.

Vaikka jokainen työntekijä vastaa toimitilojen järjestyksestä, useimmiten siivouksen ylläpidon hoitaa erillinen asiaan palkattu toimija, joka saattaa työskennellä yksin liiketilan ollessa muutoin kiinni. Silloin hänellä on oltava oikeanlaiset välineet ja aineet sekä tieto ja taito hoitaa siivous turvallisesti ja tehokkaasti niin, että vaaratilanteita ei synny. Sisustuksen toimivaan puoleen on hyvä kiinnittää huomiota ajatellen myös ylläpitoa ja siivousta, sillä siten arki toimitiloissa on toimivampi.

Onko työtila turvallinen siivoojalle?

Voidaan ottaa esimerkiksi toimistotilat, jossa työskentelee useita henkilöitä omissa sermeillä erotetuissa toimipisteissään. Toimipiste voi olla oikeanlainen ja sopiva työntekijälle, mutta turvallisuuteen tulee kiinnittää huomiota ainakin silloin, kun siivooja joutuu nousemaan tuolille pyyhkiessään pölyt sermien päältä. Niiden tulee olla tukevasti aseteltuja niin, ettei vaaratilanteita synny sermien mahdollisesti kaatuessa. Toisen seikka siivousta toteutettaessa liittyy tietokoneen johtojen asetteluun. Onko elektroniset laitteet aseteltu niin, että siivoojan on helppo lakaista ja pestä lattiat, vai voiko hän tarkoituksettomasti kiskaista johtoja irti tietokoneista. Pahimmillaan hän voi saada sähköiskun pyyhkiessään pölyjä toimiston pöydiltä tietokoneiden takaa, jossa usein on suuri määrä erilaisia kaapeleita ja joita on vaikea siivota.

Materiaalien valinta siivouksen ylläpitoa ajatellen

Sisustusta suunniteltaessa on hyvä kiinnittää huomiota oikeanlaisten materiaalien valintaan. Seiniä maalatessa on hyvä miettiä, maalataanko ne maaleilla, joista on helppo pyyhkiä pois mahdolliset sormen jäljet ja kolhut. Kokolattiamatto voi olla merkityksellinen toimiston äänen eristäjä, mutta onko se helppo pitää puhtaana ja onko siivoojalla hyvät välineet sen puhdistamiseen ja tarpeeksi aikaa viikon aikana niin, että hän ehtii imuroimaan sen perusteellisesti? Kaikkien pöytäpintojen tulisi olla kestävästä materiaalista tehtyjä, jolloin niiden siistinä pitäminen ei lyhennä niiden käyttöikää nopeasti.