Voidakseen suunnitella oikeanlaisen ja toimivan sisustuksen ravintolaan, ensimmäisenä on tärkeää käydä läpi tarkkaan ravintoloitsijan kanssa, minkälaisesta ravintolasta on kyse ja minkälaista palvelua hän haluaa tarjota ravintolassa ruokaileville asiakkailleen. Ruokaravintoloita on hyvin erilaisia, joilla jokaisella on omanlaisensa tarkoitus asiakkaan viihtymiseen ja ruokailunautintoon.

Erilaiset ravintolat vaativat erilaisia sisustusratkaisuja

Pikaruokaravintolan sisustusta suunniteltaessa lähdetään aivan eri lähtökohdista kuin rauhallisemman illallisravintolan suunnittelussa. Ravintolan tarkoitus on hyvä selvittää ensimmäisenä; onko tarkoitus tarjota maittavaa ja täyttävää nopeaa sekä edullista pikaruokaa, jolloin asiakas mahdollisesti ruokailee toimitiloissa kohtuullisen nopeasti ja tulee ruokalaan syödäkseen edullisesti aikaa sen enemmän hukkaamatta vai onko tarkoitus luoda tunnelmallinen ravintola, jossa ruoan laatu on mahdollisesti edellistä parempi ja huolella valmistettu, jossa asiakas pystyy saamaan aikaan rauhallisen sekä nautinnollisen ruokahetken maksamalla siitä hieman enemmän? Näiden kahden erilaisen esimerkin vastakkainasettelun avulla voidaan saada selville, mitä ravintoloitsija sisustukseltaan haluaa. Se millainen sisustus on, vaikuttaa suuresti siihen, miten asiakas ruokailee ravintolassa, mitä hän olettaa hintojen olevan ja mitä hän hakee ruokakokemukseltaan.

Pikaruokaravintolan menestyksen salaisuus ovat värit

Jotta pikaruokaravintolaan voidaan luoda tehokas mutta maukas tunnelma, tutkimusten mukaan sisustuksessa on käytettävä ruokahalua herättäviä värejä. Ei ole sattumaa, että maailmanlaajuiset suuret pikaruokaravintolat ovat värimaailmaltaan punaisia, oransseja ja keltaisia, sillä nämä värit aktivoivat ruokahalua ja värien kirkkaus saa aikaan sen, että normaali asiakas ei jää tiloihin viettämään aikaa, vaan ruokailee kohtuullisen nopeasti ja siirtyy syötyään muihin toimiin. Pikaruokaravintolan kirkas ja näyttävä valaistus on myös omiaan luomaan kiireellisyyttä asiakkaissaan, jolloin kehossa ei erity mielihyvähormonia, kuten epäsuorassa hämyisessä valossa, joka tunnelmaltaan on rauhallisempi.

Ruokapöydät ovat pikaruokaravintoloissa usein lähellä toisiaan niin, että asiakasryhmillä ei välttämättä ole juurikaan yksityisyyttä ja tämäkin on tarkoituksella suunniteltu pikaruokaravintolan tarkoituksiin.

Tunnelmallisen ravintolan sisustus kutsuu ruokanautintoon

Vastakohtaisesti tunnelmallisen illallisravintolan värimaailma ja valaistus on tarkoituksenmukaisesti juuri toisenlainen. Ravintoloissa käytetään usein kylläkin punaisia ja lämpimiä, ruokahalua herätteleviä värejä, mutta tummemmissa sävyissä, kuten viininpunaisena tai okran oranssina.

Myös valaistus on hyvin erilainen; suoria kirkkaita valaistuksia vältetään tällaisen ravintolan sisustuksessa, sillä hämyinen tunnelma epäsuorilla lämpimillä valoilla auttaa asiakasta viihtymään pidempään. Ravintolan sisustuksen suunnittelussa myös pöytäryhmät pyritään järjestelemään niin, että jokainen asiakasryhmä voisi saada hieman yksityisyyttä ja saada siten paremmin mahdollisuuden rauhalliseen päivälliseen tai illanviettoon ilman häiriötekijöitä.