Kun toimistotiloja suunnitellaan, työntekijöiden ergonomian lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota myös toimiston viihtyvyyteen, ilmanraikkauteen, valoihin ja melusaasteen minimoimiseen. Toimistot tarvitsevat aika ajoin päivitystä sisustukseen pintojen kuluessa ja on tärkeää, että työpaikka on viihtyisä ja antaa työntekijöille mahdollisuuden mielekkääseen työntekoon.

Mitä toimiston sisustus kertoo yrityksestä?

Silloin, kun kiinnitettään huomiota toimiston senhetkiseen sisustukseen, on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään, mitä sisustus kertoo toimiston johdosta. Onko toimisto siisti ja selkeä, josta jokainen löytää hakemansa ja jokaisella tavaralla on selkeä paikkansa? Ovatko kaikki asiapaperit järjestyksessä ja kansiot omilla paikoillaan? Onko jokaisella työntekijällä mahdollisuus varastoida omat henkilökohtaiset tavaransa turvallisesti kaappeihin, vai pitävätkö he henkilökohtaisia esineitään toimiston pöydillä niin, että yleisilme saattaa olla hieman sotkuinen ja silloin siivoojan on vaikeampi pitää yllä tarvittavaa siisteyttä. Jokaisella työntekijällä, joka on vakituisesti töissä toimistossa, on yleensä jotakin henkilökohtaista, jolloin on tarpeellista kiinnittää huomiota siihen, että kaikelle on oma paikkansa.

Yleisilmeen tulisi olla miellyttävä

Koko toimiston yleisilmeen tulisi henkiä hyvää järjestystä, mutta tutkimuksissa on huomattu, että olohuonemainen kotoisa sisustus auttaa työntekijöitä viihtymään työssään paremmin. On hyvä kiinnittää huomiota siihen, että jokaisessa toimistossa on mahdollisuus tauolla levätä miellyttävässä ympäristössä esimerkiksi mukavalla sohvalla tai syödä välipalaa toimivassa ja mukavassa kahvihuoneessa.

Taukotiloissa on tärkeää olla rauhallinen tunnelma ilman suurta melua, jolloin työntekijä voi rentoutua työtään varten. Myös hyvä ilmanvaihto on tärkeää vireyden ylläpitämiseksi pitkän päivän aikana. Viihtyvyyttä voidaan lisätä rauhoittavien värien käyttämisellä sisustusratkaisuissa.

Luonnonläheiset vaaleat värit ja valon tuntu ovat yleispätevästi omiaan luomaan rauhallista tunnelmaa toimistoon ja lepotilaan. Sen lisäksi hyvin valitut huonekasvit, joita ei tarvitse olla montaa, parantavat huoneilmaa merkittävästi ja saavat aikaan kodikkaamman tunnelman. Mahdollisten taide-esineiden ja sisustuselementtien tulisi olla aina hyvää makua henkivää, ei koskaan kiusallista, provosoivaa tai häiritsevää. Henkeäsalpaavien luontoa kuvaavien maisemataulujen kuvat ovat tutkimusten mukaan omiaan herättämään myönteisiä rauhoittavia mielikuvia ja saamaan tasapainoisen tunnelman toimistoon.

Valaistus ei saa olla häiritsevä

Valaistukseen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä hiljalleen värisevät hehkulamput tai valaisimet saattavat aiheuttaa päänsärkyä, mikäli niiden alla on työskenneltävä useita tunteja. Paras mahdollinen valo on luonnonvalo, joka on hyvä maksimoida jokaisessa toimistossa, kuitenkin niin, ettei suora auringonpaiste pääse häiritsemään esimerkiksi näyttöpäätetyöskentelyä.